Ювілейний рік для Мукачівської греко-католицької єпархії

квітня 09 / 2021

2021 рік – ювілейний для Мукачівської греко-католицької єпархії. Виповнюється 375 років Ужгородської унії, 250 років канонічного заснування Мукачівської єпархії та 110 років від Дня народження священномученика Теодора Ромжі.
Саме з нагоди цих дат на телеканалі «21 Ужгород» започаткований цикл програм про історію Мукачівської греко-католицької єпархії. Ведучим проекту став Кандидат історичних наук, історик-дослідник еклезіальної на національної ідентичності греко-католиків ужгородської унійної традиції Володимир ФЕНИЧ.

Він щотижня у програмах розказує про різні етапи виникнення та становлення Мукачівської греко-католицької єпархії.
«Як історик, який майже 30 років займається історією еклезіальної та національної ідентичності греко-католиків, що походять від кирило-мефодіївської християнської спадщини та ужгородської унійної традиції, я вирішив провести цикл документальних фільмів присвячених різним ювілейним датам, шо припадають на 2021 рік. До 24 квітня заплановано цикл передач до 375-ї річниці Ужгородської церковної унії, до кінця червня заплановано декілька передач приурочених 110 річниці з дня народження та 20-й річниці з дня Беатифікації Блаженного священномученика мукачівського єпископа Теодора Ромжі, і до 19 вересня заплановано цикл передач та проведення Міжнародної наукової конференції до 250-ї річниці канонічного заснування Римським Престолом самостійної Мукачівської греко-католицької єпархії.
Проведення усіх цих науково-просвітительських заходів передбачає одну мету: краще пізнання власної історії пов’язаної з Мукачівською єпархією, яка в грудні 2019 р. та в жовтні 2020 р. спільним рішенням Апостольської Столиці та єпархіального керівництва була піднесена до гідності Мукачівської Греко-Католицької Церкви свого права під безпосередньою юрисдикцією Святої Столиці, отримавши для цього відповідне Партикулярне право на три роки як експеримент. Моє завдання як історика Церкви полягає в тому, щоб зробити все можливе, щоб такий канонічний статус було збережено і в майбутньому» - зазначає Володимир ФЕНИЧ.

В рамках телепроєкту на телеканалі вже вийшли три програми. Щоп’ятниці о 20:45 редактори презентують новий випуск.
Меценат проєкту, депутат Закарпатської обласної ради Олександр ЛЕДИДА.

«2021 рік важливий для усіх вірників Мукачівської греко-католицької Єпархії. Ми вирішили допомогти у відзначенні ювілейного року.

Поспілкувавшись з Єпископом Нілом, було прийнято рішення створити телепродукт про Мукачівську Греко-Католицьку Єпархію, щоб закарпатці могли ближче познайомитись з її історією та традиціями. Програми виходитимуть щотижня впродовж цілого ювілейного року» - коментує Олександр Ледида.

Переглянути телепрограми можна як в ефірі 21-го каналу (По п’ятницях о 20:45) так і на Facebook чи YouTube сторінці каналу.

Випуск 1
https://www.youtube.com/watch?v=Zgb5puuovLM

Випуск 2

https://www.youtube.com/watch?v=UmNXk1RdlQI

Випуск 3
https://www.youtube.com/watch?v=uU3iHEGw3T0

Випуск 4
https://www.youtube.com/watch?v=qy6GGCGNVhY
Категорія : Культура


Залишити Коментар