Вийшла друком книга «300 імен Рахівщини» (ФОТО)

липня 14 / 2020
У Львові побачила світ книга «300 імен Рахівщини». Це ошатне 450-сторінкове видання уміщує життєписи відомих персоналій Закарпатської Гуцульщини, подає 300 світлин. Про це повідомляє Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського.
13 липня, 13:52
Автори – письменник і журналіст, старший науковий співробітник нашого Музею Олександр Масляник й краєзнавець та історик Микола Ткач.

Книга стала першою у видавничій серії Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського «Славні імені Гуцульщини». Видавничі напрацювання стануть вагомим кроком до реалізації спільного з Всеукраїнським товариством Гуцульщини мегапроекту – створення Великої Гуцульської Енциклопедії.

Через біографії знаних людей Рахівщини можна довідатись драматичну історію усього карпатського регіону. Як зазначає в передмові генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття Ярослава Ткачук, родинна пам’ять про славних дідів-прадідів маленькими потічками живить повноводне річище національної пам’яті. В сімейних архівах і фотоальбомах сконцентровано величезний масив історичної пам’яті про сучасників і діячів з далекого та близького минулого. Витягнути пожовклі світлини, наповнити їх теплими споминами, зафіксувати у книжці й залишити у спадок – хіба може бути більш почесна місія?

Тут читач знайде цікаві оповіді про знаних людей Закарпатської Гуцульщини, які своїми діяннями прославили найвисокогірніший край Білої і Чорної Тиси. Розрізнені у часі та просторі життєписи авторами систематизовано й подано в зручній та зрозумілій для читача послідовності. Нове видання стало органічним продовженням довідника «Рахівщини славні імена» (2016).
Вийшла друком книга «300 імен Рахівщини» (ФОТО)

Серед персоналій Микола Гулин – учасник боїв за Карпатську Україну, в’язень угорських, радянських, німецьких, чеських таборів та тюрем, румун Георгій Гузо – вояк Української Повстанської Армії, Олег Колядин – мер Находки, Богдан Кувік з Лазещини – боєць УПА, загинув зі зброєю в руках у 1950 році на околиці Яремчі. Його мати – Анна Кувік з славного роду Климпушів. За сина-упівця була засуджена на 25 років тюрми і 5 років заслання. А ще – Василь Несух, Герой Чехословаччини, Іван Руснак з Ділового – перший заступник міністра оборони України, генерал-полковник, Іриней Фендь – міністр оборони Китаю та багато інших. Цікавими є життєві історії інтелігенції цього краю, духовенства, дослідників, фольклористів, народних майстрів і т.д.

Книга-довідник «300 імен Рахівщини» стане джерелом нового пізнання минулого і сучасного рідного краю для багатьох читачів, а також відкриє масив досі не знаної інформації для краєзнавців та істориків.

Видання унікальне, оскільки подібних ґрунтовних життєписів на Гуцульщині ще немає.
Категорія : Культура


Залишити Коментар