Як пройшов день вишиванки на Закарпатті (відео)

травня 24 / 2020
Як пройшов день вишиванки на Закарпатті (відео)

21 травня – День вишиванки. Це поки не офіційне й відносно молоде свято. Історія його зародження сягає у 2006 рік, коли студенти Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича ініціювали акцію всім разом одягнути вишиванки. Ідею підтримали і перейняли у інших регіонах. Відтоді традиційно День вишиванки відзначають щороку в третій четвер травня.

Цього року урочистих заходів не передбачено у зв’язку з карантином. Щоправда цьогоріч урочистостей не було у зв’язку з карантином. Святкували дистанційно: онлайн– екскурсії, флеш-моби фото та відео у вишиванках, до яких долучилися люди з різних куточків України і з-за кордону, патріотичні ролики, програми тощо. В центрі зустріли кількох у вишиванках .

Сучасна вишита сорочка – зараз у тренді.Для того, аби вишити сорочку потрібне тільки бажання! – кажуть майстрині студії традиційної вишивки “Косиця”, що з 2015 року діє при Закарпатському музеї народної архітектури та побуду в Ужгороді. Ці жінки не тільки знаються на традиціях закарпатського вишивального мистецтва, а й радо демонструють власноруч вишитий одяг! Закарпатська вишита сорочка – дуже різна.

Якщо про вишиванки інших областей є типове уявлення, то у кожному населеному пункті краю – своєрідні вишивальні осередки і тому різна техніка, орнаменти, кольори, крій тощо . Історія української вишивки починається з часів, що ведуть до нашої ери. Доказ цьому – зразки традиційної вишивки з археологічних розкопок. Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, а, згідно з повір’ями, були таким собі оберегом для їхніх власників від зла.
Категорія : Культура


Залишити Коментар