Новини Закарпаття

Закарпаття перше в рейтингах: місцеві прокурори стоять на захисті державних інтересів і земель


На Закарпатті прокуратура працює над збереженням унікальних об’єктів лісфонду регіону.
Закарпаття перше в рейтингах: місцеві прокурори стоять на захисті державних інтересів і земель

Закарпаття за показником лісистості є першим в Україні, адже більше половини території регіону – 687,9 тисяч гектарів – займає ліс. Тому для прокурорів питання дотримання законності під час розпорядження землями державного лісового фонду є актуальним і важливим.

Від початку 2024 року заявлено 38 позовів задля повернення державі або витребування з незаконного володіння 1656 га земель лісового фонду. Для порівняння за територією це майже половина площі міста Ужгород.

На сьогодні вже фактично повернуто 7 га.

У межах цієї роботи прокурори виявили порушення щодо розпорядження землями лісогосподарського призначення полонини Драгобрат, яка є найвищим гірськолижним курортом Українських Карпат та знаходиться у гірському масиві Свидовець, що на території Рахівського району.

Попри унікальність полонини та існуючі заборони, органи місцевого самоврядування незаконно розпорядилися цими землями і передали їх у приватну власність фізичним особам за іншим цільовим призначенням.

Реагуючи на вказані порушення, Тячівська окружна прокуратура цього року подала до суду 18 позовних заяв про повернення у власність держави майже 9 га земель лісового фонду на Драгобраті. Наразі суди розглянули та задовольнили 9 позовів на понад 4 га.

Ще одним прикладом ефективної роботи прокурорів є повернення державі земель лісфонду у Хустському районі на Закарпатті.

Хустська окружна прокуратура встановила, що через неправомірні дії Міжгірської селищної ради з державної власності вибуло понад 1400 га земель. Це – 63 земельні ділянки, які під час інвентаризації земель безпідставно передали у користування комунальному лісогосподарському підприємству.

Задля повернення цих територій у власність держави прокуратура звернулася з позовом до суду. На цей час справа перебуває на розгляді.

Збереження унікальних земель лісового фонду у власності держави та недопущення їх передачі у незаконне володіння іншим особам було та залишається одним із пріоритетних завдань прокурорів на Закарпатті, тому робота на цьому напрямі триває.

Про це інформують директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОВА Юрій Шпонтак, керівник Тячівської окружної прокуратури Володимир Жилкін і керівник Хустської окружної прокуратури Сергій Зовдун.









Перейти на сайт