Новини Закарпаття

Під виглядом парфумів – 30 кілограмів прекурсорів!: Закарпатські митники виявили контрабанду





Під виглядом парфумів – 30 кілограмів прекурсорів!

Аби виявити товари, до складу яких можуть входити такі прекурсори як: толуол, діетиловий ефір, ацетон, метилетилкетон, закарпатські митники постійно моніторять оформлення всього асортименту товарів, зокрема, клеї, фарби, розчинники та іншу хімічну продукцію. А також - митне оформлення вантажів і транспортних засобів, що прямують з країн та регіонів ризику, з яких можуть поставлятися наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори.

Так, нещодавно на митному посту «Ужгород-автомобільний», що на кордоні зі Словаччиною, інспектори ретельно перевіряли транспортний засіб із консолідованим вантажем. Серед товару переміщувалася «парфумерна композиція (ароматизатор), що являє собою прозору, легкорухливу рідину з вираженим парфумерним запахом». Одною з позицій даної партії є «віддушка SUNDAY OPTIMISM 30 кг. (6 металевих каністр по 5 кг), яка згідно з маркуванням, нанесеного виробником, має у складі речовину пепірональ. Відповідно до Списку №1 таблиці IV «Прекурсори, обіг яких обмежено і стосовно яких встановлюються заходи контролю» постанови КМУ від 06.05.2000 №770, речовину піперональ визначено як прекурсор.

Ліцензія на момент митного оформлення даного товару була відсутня. Тож, митники запобігли переміщенню через митний кордон України 30 кг прекурсорів без ліцензії на таку діяльність. У результаті - скеровано до правоохоронців повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину.

В іншому випадку, на внутрішньому митному посту «Мукачево» було заявлено для митного оформлення товар «розчинник складний органічний для лаків та фарб не в аерозольній упаковці: GRAVIHEL РОЗРІДЖУВАЧ QDRY 6 флаконів по 1 літру, розріджувач для фарби для професійного та промислового використання».
Під час митного оформлення фахівці відібрали зразки і направили для експертного дослідження. Відтак, у складі проби виявлено ацетон та толуол в сумарній кількості 71,2 % мас.
У ході декларування товару за імпортною декларацією зазначений товар був задекларований з відповідними показниками (склад: ацетон 30-49,99%, толуен 30-49,99%, вуглеводні, C6-C7, ізоалкани, циклічні).
Згідно з вимогами чинного законодавства, речовини, що містять не менш як 50% таких прекурсорів, як ацетон, етиловий ефір, толуол, та 80% таких прекурсорів, як метилетилкетон, підлягають заходам контролю, що і прекурсори.
Також передбачено, що діяльність з обігу прекурсорів, включених до таблиці IV Переліку (список № 2) «Прекурсори, стосовно яких встановлюються заходи контролю», здійснюється юридичними особами всіх форм власності за наявності в них ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності.
З’ясувалося, що відбувалась спроба випуску у вільний обіг прекурсорів без ліцензії на таку діяльність.
За даним фактом митниця направила до правоохоронних органів повідомлення, що містить ознаки злочину за ст. 311 КК України.

Загалом, за 9 місяців 2024 року закарпатські митники задокументували 56 порушень незаконного переміщення через митний кордон України наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

До правоохоронних органів направлено 53 повідомлення про протиправні діяння, що містять ознаки злочинів передбачених КК України.






Перейти на сайт