Новини Закарпаття

Чотирьох колаборантів з Херсонщини, які під час окупації працювали на рф у незаконно створеній «установі виконання покарань», засудили до ув’язнення

Чотирьох колаборантів з Херсонщини, які під час окупації працювали на рф у незаконно створеній «установі виконання покарань», засудили до ув’язнення
🔷

За публічного обвинувачення прокурорів Закарпатської обласної прокуратури чотирьох жителів Херсонщини заочно засуджено за колабораційну діяльність (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Суд призначив їм покарання у виді ув’язнення строком від 12 до 13 років з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади чи інших установах, та з конфіскацією майна.

Встановлено, що в березні 2022 року, після вторгнення військових рф у Херсон, на базі місцевої виправної колонії окупанти незаконно створили так зване «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области». Він почав діяти в червні та мав нібито об’єднати всі установи виконання покарань, які знаходилися на тимчасово окупованій Херсонщині. Тоді ж до вказаного псевдооргану представники держави-агресора почали набирати штат працівників.

У суді прокуратура довела, що четверо обвинувачених погодились співпрацювати з ворогом та вступили на службу у незаконно створений правоохоронний орган. Усі вони обійняли посади молодших інспекторів і мали слідкувати за дотриманням засудженими режиму колонії та розпорядку дня. За це від окупантів вони одержували заробітну плату в російських рублях.

У жовтні 2022 року, напередодні звільнення Херсону українськими військовими, дислокацію незаконно створеної установи змінили й перемістили її вглиб тимчасово окупованих територій краю. Усі четверо колаборантів теж покинули місто та продовжили працювати в інтересах ворога.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області.

Примітка: вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції (ст. 532 КПК України).



Перейти на сайт