Закарпатець пробрався до СІЗО та виніс техніку

жовтня 24 / 2022

Цуплять наші земляки у сусідів, на роботі, навіть обкладають СІЗО


Із початком війни на Закарпатті серйозно знизився рівень злочинності. Про це заявляють у Національній поліції в Закарпатській області. Тим не менше, злочини трапляються, часто вони побутового характеру, грабежі, крадіжки. Тож що крадуть у цьому році закарпатці? Це і дізнавався «Карпатський об’єктив».

Пробрався до СІЗО та виніс техніку

Один зі злочинів, після скоєння якого судом уже винесено вирок, трапився на сортувальному комплексі «Батьово» виробничого структурного підрозділу «Ужгородська дистанція сигналізації і зв`язку» у березні.

Там працівник залізниці викрав 40 літрів дизельного палива на суму 1400 гривень. Загалом тема розкрадання дизпалива залізничниками не нова і подібні злочини скоювалися у нашій області і в минулому. Тож суворо злодія суд не покарав – призначив йому рік іспитового строку. Якщо крадіжка повториться, то чоловік може сісти за грати на 5 років.

А от інший закарпатець взагалі у лютому взагалі умудрився проникнути до місцевого СІЗО.

«У період часу з 00 год.10 хв. по 06 год. 15 хв. шляхом пошкодження та виривання із стіни металевої захисної рами вхідних дверей, а також подальшого пошкодження врізного замка вхідних дверей, з метою безкоштовного заволодіння чужим майном та обернення його на свою користь, проник до приміщення Мукачівського районного відділу № 2 філії ДУ Центр пробації в Закарпатській області, яке знаходиться у м. Свалява, звідки викрав комп’ютерне обладнання, а саме три персональні комп’ютери моделі та марки DellOptiPlex 3080MFF Соrе і3 8Gb, а також багатофункціональний принтер моделі та марки HP Laser Jet Pro M428 dw», – зазначено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

26 травня молодик вирішив, що якщо «відвідини» виправної установи зійшли йому з рук, можна навідатися ще й до супермаркету, адже там є багато випивки. Тож серед білого дня у торговій установі він поцупив 11 пляшок горілки.

Через 3 доби, 29 травня, чоловік завітав до супермаркету у Сваляві знову. Цього разу, крім того, що вибрав собі 13 пляшок алкогольних напоїв, подбав також і про закуску – прихопив собі ковбасу і сир.

Свою провину закарпатець визнав лише частково та зізнався, що викрадену з СІЗО техніку він продав у Мукачеві. Суд засудив його на 5 років і 6 місяців позбавлення волі.

А в червні 30-річний раніше судимий закарпатець вирішив побувати у школі. Та не згадати дитинство і посидіти за партою йому захотілося. Він потягнув звідти 3 ноутбуки. Вранці директорка закладу виявила, що техніка зникла, а в освітній установі хтось похазяйнував і викликала правоохоронців. Злодія знайшли швидко і заарештували. Зараз розслідування у справі наразі триває.

Велосипеди, сільгосптехніка та автомобілі

Слід зазначити, що часто наші земляки крадуть у стані алкогольного сп’яніння. Нерідко цуплять автомобілі, аби на них добратися або додому, або до чергового кафе.

Саме про такий злочин днями повідомив відділ комунікації поліції Закарпатської області. 31-річний мешканець села Королево Берегівського району добряче хильнув спиртного і вирушив на пошуки пригод. У його крові згодом було виявлено понад 4 проміле алкоголю. Чоловік зупинився у селі Сокирниця на Хустщині. Там побачив «ВАЗ 2101» біля одного з магазинів і вирішив на ньому поїхати до Хуста. Очевидно, хотілося адреналіну та ще оковитої… 31-річний власник автівки, виявивши зникнення свого «залізного коня», викликав правоохоронців. І тут почалося щось таке, що можна побачити лише у бойовиках. Поліціанти здоганяли крадія, а він щосили давив на газ і намагався зникнути з їхнього поля зору. Врешті-решт злодія вдалося зловити. Зараз він перебуває у слідчому ізоляторі і може сісти за грати на строк від 5 до 8 років. З’ясувалося, що раніше він уже неодноразово притягався до відповідальності за скоєння майнових злочинів.

Інший цікавий інцидент трапився 18 жовтня у селі Ключарки, що на Мукачівщині. Там 57-річний місцевий мешканець, який має у «трудовому стажі» вже судимості, навідався в гості до односельця. Але не кави випити чоловік хотів із сусідом, а пограбувати його. І цікавила закарпатця передусім сільгосптехніка, яку мав у господарстві ґазда. Тож посеред ночі злодій проник на подвр’я знайомого і тихенько потягнув те, що приглядів заздалегідь. Техніку він потягнув додому та розібрав, маючи намір продати її на деталі. Помітивши пропажу, господар викликав правоохоронців, які швидко «вирахували» зловмисника. За пограбування та ще і в умовах воєнного стану закарпатцеві «світить» серйозне покарання. Утім яке саме – вирішуватиме суд.

Але найчастіше у нашому краї крадуть велосипеди. Ровери серед закарпатських злодіїв завжди у моді: везуть, куди людина хоче, заправляти не потрібно, потягнути не важко…

Один із них поцупив раніше судимий за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів ужгородець. 8 червня о 3 годині ночі він через вікно заліз до чужого підвалу і виніс звідти велосипед «Specialized Hardrock Sport» та 12 енергетиків. Оскільки чоловік саме відбував іспитовий термін за перший злочин, та при цьому скоїв новий, суд засудив його до 5 років і 6 місяців позбавлення волі.

А що цуплять жінки?

Крадуть у нашому краї не лише чоловіки, але й жінки. У фаворі у представниць слабкої статі грошові кошти та банківські картки. А як же, дай нашій жоні гроші, вона за них купить усе, що душа забажає.

Саме так зробила 22 липня і мешканка смт.Воловець. Молодиця не одружена, без роботи, а на утриманні має 8 діточок. Тож вона поцупила від односельця картку і відправилась із нею на шопінг. Прикупила і продуктів, і засобів для особистої гігієни, і багато чого. Та от не думала вона, що за все доведеться відповідати, бо зловмисницю зловили і притягнули до відповідальності. Оскільки жінка ще й перебуває на 20 тижні вагітності, то за грати суд її не відправив, пошкодував… хоч і засудив до 5 років позбавлення волі, та пом’якшив вирок 2 роками іспитового строку.

Буквально цими днями до поліції поступило повідомлення про зухвале пограбування 79-річного пенсіонера з Хустщини. На вокзалі в Ужгороді його обчистила 22-річна мешканка обласного центру. Жінка люб’язно запропонувала дідусеві допомогти пройти до електрички, а тим часом тихенько витягла з його кишені гаманець. У старенького там були майже 3 тисячі гривень. Для літньої людини це – великі гроші! Зловмисницю знайшли у той же день, але частину суми вона вже встигла витратити на власні потреби. Інші ж кошти поліціанти повернули чоловікові. Молодиці загрожує до 8 років позбавлення волі.

Аналогічний злочин трапився 18 жовтня на автобусній зупинці також в Ужгороді. Тільки цього разу об’єктом крадіжки став телефон. 21-річна місцева дівчина вкрала його у 60-річного жителя села Сторожниця. Свідком стала випадкова перехожа, яка й зателефонувала на 102. Дівчину знайшли, телефон у неї вилучили і повернули власнику. Проти крадійки відкрито кримінальне провадження.

Що це цікавить місцевих злодюжок?

Телефони справді є одними з найбільш «затребуваних» серед грабіжників. Наприклад, у вересні в Королеві 20-річний молодик украв «Xiaomi» у лікаря швидкої допомоги. Коли медик вийшов зі службового автомобіля і виправився до пацієнта на виклик, закарпатець проник до авто і забрав мобільний. Виявивши, що телефона немає, лікар викликав поліцію. Злодія знайшли швидко. Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Доволі цікавими виявилися апетити у мешканця Рахівщини. 11 липня у Рахові з сидіння припаркованого у центрі міста скутера він викрав вирівнювач для волосся. Для чого він йому знадобився – невідомо, але в суді зазначив, що дійсно взяв футболку у яку був загорнутий вирівнювач, утім привласнювати нічого не хотів.

«Я забрав, щоб діти не вкрали, – пояснював чоловік. – Речі приніс додому. Потім, коли подзвонили працівники поліції, я їм усе віддав».

Суд засудив його до 5 років позбавлення волі.

Що ж іще крадуть наші земляки?

В Ужгороді у червні серед білого дня чоловік украв електросамокат. На суді він нічого не заперечував і сказав, що забрав його для власних потреб. За крадіжку отримав два роки умовного покарання.

Таке ж покарання має й інший наш земляк, який виявився ласим на солодощі. 28 травня він обікрав магазин у Мукачеві. Поцупив п`ять плиток шоколаду. Однак їсти їх не став, а продав на ринку.

Ще один закарпатець в Ужгороді вкрав із залізничного вокзалу чавунну батарею. При цьому проник до приміщення цивілізовано – через незачинені двері, хоча на них бачив табличку про те, що стороннім вхід заборонено. Так само за вчинене отримав 2 роки умовного покарання.

Загалом наші земляки крадуть у основному дрібниці. Є, звісно і серійні крадії, і злодії у законі. Але про них ми поговоримо іншим разом.
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар