Майже вдвічі більше незаконних рубок та виявлених злочинів проти довкілля – Закарпатських лісівників "трясе" прокуратура

травня 28 / 2022

Близько року тому у складі Закарпатської обласної прокуратури розпочала роботу Спеціалізована екологічна прокуратура. Робота підрозділу зосереджена на протидії злочинам проти довкілля, що є особливо актуальним для нашої області.
Днями ж керівник підрозділу обласної прокуратури Іван Форгачі долучився до зустрічі головою Державного лісового агентства України Юрієм Болоховцем, який відвідав Закарпаття у рамках робочого візиту. У ході останнього було обговорено пророблену роботу на напрямі охорони довкілля й лісової галузі зокрема.
Так, за результатами злагодженої роботи прокурорів СЕП та обласних підрозділів поліції, СБУ та ДБР вдалося виявити системні порушення, які вчиняли посадовці лісоохорони в різні періоди. Ці напрацювання разом із результатами проведеного Закарпатським ОУЛМГ внутрішнього аудиту стали підставами для звільнення директорів чотирьох держпідприємств – ДП «Мокрянське ЛМГ», ДП «Довжанське ЛМГ», ДП «Брустурянське ЛМГ» та ДП «Ужгородське ЛГ». Правоохоронці продовжують роботу на цьому напрямі й рішуче протидіють будь-яким порушенням у сфері лісоохорони.
Варто зазначити, що СЕП значно активізовано роботу на напрямі захисту довкілля за останній період. Лише за 4 місяці поточного року правоохоронці виявили на 50% більше злочинів в екологічній сфері –74 (проти 49 у 2021 році). Майже вдвічі часті стали виявляти факти незаконних порубок лісу (з 33 до 63 правопорушень). У таких провадженнях активно здійснюється досудове розслідування, за результатами якого вже 27 обвинувальних актів такої категорії цього року направлено на розгляд суду. За цей же період до суду скеровано і 9 обвинувальних актів стосовно 12 осіб з числа посадовців лісоохорони через виявлені факти зловживань чи неналежного виконання службових обов’язків.
Крім того, до суду скеровано обвинувальний акт щодо чотирьох працівників лісоохорони ДП «Мокрянське ЛГ». За останні роки в області вперше судитимуть саме організовану групу працівників лісгоспу за допущені незаконні порубки. Прокурори й надалі активно здійснюють свою роботу, аби ті, хто вчиняє злочини проти довкілля, були притягнуті до кримінальної відповідальності згідно з законодавством.
Фото Закарпатського ОУЛМГ
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар