Помста по-закарпатськи: підпали автомобілів як спосіб неформального зведення рахунків

листопада 13 / 2021
Помста по-закарпатськи: підпали автомобілів як спосіб неформального зведення рахунків




Підпали автівок давно стали однією з особливостей Закарпаття, такою собі кримінальною родзинкою регіону.

Машини палять як силовикам, політикам, конт­рабандистам чи підприємцям (мова про марки й моделі класу «люкс»), так і рядовим громадянам (прості моделі економ-класу). Й кінця-краю цьому незвичному виду помсти по-закарпатськи не видно.

Демонстративне знущання над правоохоронною системою
Бум підпалів легковиків у краї почався в 2011 – 2012-му, тоді про це явище по всій Україні говорили як про якийсь феномен. Особливого резонансу «помсті по-закарпатськи» додавав той факт, що потерпілими часто ставали представники так званої еліти області – судді, начальство УБОЗу, керівництво УМВС, депутати різних рівнів. Усім їм палили автомобілі зовсім безкарно. Особливо пам’ятними були два випадки, що стосувалися тодішніх топових силовиків. У грудні-2012 у Мукачеві прямо у дворі приватного будинку загорівся розкішний позашляховик Mercedes Benz ML-350 прокурора цього міста Руслана Біловара (колишнього 1-го заступника прокурора Закарпаття). Щоб додати пікантності з елементами знущання, новеньке авто, зареєстроване на маму-пенсіонерку правоохоронця, спалили 1 грудня, на День працівників прокуратури. Злочин так і не розкрили.

А в ніч на 12 липня 2013-го в с. Сторожниця на околиці Ужгорода теж у дворі приватної оселі спалили позашляховик Honda Pilot начальника грізного Управління по боротьбі з організованою злочинністю Миколи Кулітки. Дорогий джип був зареєстрований на його дружину. Вогонь не тільки повністю знищив машину, а й пошкодив дах будинку. Цей злочин також не розкрили. Інакше, як демонстративним знущанням над правоохоронною системою, це не назвеш.

У 2012 – 2013-му дійшло до того, що деякі страхові компанії через часті підпали автомобілів ввели на Закарпатті спеціальний коєфіцієнт на КАСКО, тобто «завдяки» паліям застрахувати авто в нас було дорожче, ніж у інших регіонах України.

З тих пір мало що змінилося. Незважаючи на те, що відеокамер стало набагато більше й чимало підпалів вони дійсно фіксують, їх розкриття за підсумками останніх років нульове чи зовсім невелике. Паліїв вдається виявити або самим господарям за гарячими слідами, або ж якщо злочин має «побутовий» характер і зроблений, приміром, через сварку чи банальну пиятику. Жоден із резонансних таких випадків за останні роки розкрити не вдалося. При тому, що багато хто з потерпілих чудово знає чи здогадується, хто саме й за що спалив його машину. Але воліє мовчати.

Наведемо кілька промовистих прикладів за останні роки. В ніч на 14 листопада 2018-го в Ужгороді по вул. Рилєєва якісь «народні месники» пробралися у двір колишнього начальника УСБУ в Закарпатській області Михайла Феделеша (очолював облуправління в часи Януковича) й підпалили позашляховики Audi Q5 і Volkswagen Touareg – обидва 2013 року випуску. Один згорів повністю, в іншого вогонь пошкодив моторний відсік і салон. Заодно постраждала частина фасаду будинку. Поліція відкрила кримінальне провадження, однак злочинців так і не знайшли.

В ніч на 14 червня-2019 на вул. Капушанській в Ужгороді спалили Mercedes Benz Іштвана Цапа, колишнього першого заступника мера Ужгорода. Автомобіль згорів повністю без можливості відновлення. Сам власник назвав це спробою залякування, зауваживши, що «підла і страшна система не терпить людей, які, незважаючи ні на що, твердо стоять на своїй позиції…». Кримінальне провадження велося за ч.2 ст.194 ККУ (умисне пошкодження або знищення чужого майна шляхом підпалу). Утім, паліїв не знайшли.

Потерпілі: колишній посол, айтішник, простий селянин…
У ніч на 26 січня 2020-го в Ужгороді на Слов’янській набережній на парковці перед багатоповерхівкою підпалили позашляховик Mercedes Benz колишнього Надзвичайного і Повноважного посла України в Швейцарії Ігоря Діра (працював на цій посаді з 2008 по 2014 рік, зараз викладає в УжНУ). Камера відеоспостереження зафіксувала, як чоловік у капюшоні з пляшкою в руках, накульгуючи (очевидно, щоб приховати особливості своєї ходи), підходить до машини, обливає її пальним, підпалює і, так само накульгуючи, тікає. На іншому відео видно, що язики полум’я піднімалися на кілька метрів, Mercedes згорів майже повністю. Вогонь пошкодив і сусіднє авто (от що значить поставити свою машину не в той час і не в тому місці). Незважаючи на відеодокази, злочинця не знайшли, причини підпалу ніхто не озвучував.

У ніч на 10 жовтня-2020 у Виноградові по вул. Торговій спалили мінівен Mazda MPV місцевого мешканця, необачно залишений на узбіччі. Цей випадок також зафіксувала камера спостереження. На відео чітко видно, як до легковика підходять двоє хлопців у капюшонах, обливають його чимось із пляшки, підпалюють і тікають. Автомобіль згорів ущент. Знову-таки, поліція відкрила кримінальне провадження, але винуватців не знайшли.

Тепер цьогорічні приклади. В ніч на 20 лютого на проспекті Свободи в Ужгороді спалили Seat Leon, який належить фахівцю з ІТ-технологій, фрілансеру. Це якраз один із тих небагатьох випадків, коли машини палять і простим людям. 15-річний легковик згорів повністю, його власник Василь Прокопишин написав із цього приводу в себе на сторінці у фейсбуці: «Взагалі не розуміємо, кому це потрібно, ми не маємо жодних сварок, конфліктів чи ворогів. Якщо хтось чув щось у нашу адресу або володіє якоюсь інформацією, зв’яжіться зі мною, будь ласка, або надайте її анонімно. Жаль, що в нашому місті це вже традиція так вирішувати якісь питання…». Хто це зробив – так і не встановлено.

У ніч на 25 лютого в Тячеві по вул. Голлоші горів розкішний позашляховик Audi Q7. Вогонь пошкодив і припаркований поруч Opel Astra. Це також зафіксувала відеокамера. І хоча паліїв не видно, спалах і вибух однозначно вказують, що це не самозаймання. Власник джипа одразу заявив про підпал, однак злочинців не знайшли.

Ну, й один із небагатьох розкритих випадків. У ніч на 21 березня в селищі Ясіня на Рахівщині 18-літній юнак підпалив ВАЗ-2108 свого знайомого односельчанина – просто розбив заднє скло легковика, облив салон бензином, кинув запалений папір і втік. Його швидко затримали, на хлопця вказав власник ВАЗа (вони перед тим посварилися). Вогонь пошкодив салон, але машину можна відновити. Злочинця, котрий у всьому зізнався, притягають до кримінальної відповідальності, йому «світить» від трьох до десяти років ув’язнення.

Як видно з цих прикладів (а всі інші підтверджують правило), автівки палять тільки вночі. Локація для злочинців не має принципового значення – парковка біля багатоповерхівки, узбіччя вулиці чи навіть приватний двір із камерами відеоспостереження не можуть уберегти машину від «коктейля Молотова».

Якщо не працюють правоохоронна й судова системи –настає самосуд
Розслідування підпалів має певні особливості. Раніше причину будь-якої пожежі, в тому числі автомобілів, встановлювали фахівці Держслужби з надзвичайних ситуацій. І якщо експерти робили висновок про підпал, злочин розслідувала поліція. Однак кілька років тому функцію зі встановлення причини займань забрали від ДСНС і передали Науково-дослідним експертно-криміналістичним центрам при обласних управліннях поліції. Тому зараз і встановлення причин пожежі, і розслідування підпалів – компетенція поліції. Умисне пошкодження або знищення чужого майна шляхом підпалу (ч. 2 ст. 194 ККУ) є тяжким злочином, а нерозкриття таких дуже псує кримінальну статистику, за що столичне керівництво, м’яко кажучи, висловлює невдоволення начальству в регіонах. Тому якщо під час експертизи у фахівця НДЕКЦ з’явиться хоч якась можливість визнати причиною загорання не підпал, а коротке замикання, неправильну експлуатацію, нещасний випадок чи щось інше, він нею неодмінно скористається. Це слід мати на увазі при аналізі офіційних даних.

Depo.Закарпаття вдалося дізнатися статистику пожеж автомобілів на Закарпатті за останні три роки, яку реєструє Держслужба з надзвичайних ситуацій. Так, у 2019-му їх зафіксовано 130, 2020-го – 131, а за неповних десять місяців 2021-го (станом на 18 жовтня) – 95. Найбільше машин горить в Ужгороді, Мукачеві, Хусті, Виноградові й Тячеві.

А зараз щодо підпалів. У відповідь на інформаційний запит редакції щодо кількості підпалів автівок та їх розкриттів ГУНП в Закарпатській області надіслало такі дані: впродовж 2019 року зареєстровано 30 підпалів автомобілів, із яких не розкритий жоден, 2020-го – 16, розкриті три, у 2021-му (на 18 жовтня) – 15 підпалів, із яких розкриті дев’ять. Утім, після 18 жовтня у краї сталося ще кілька таких випадків, тому цьогорічна статистика за два місяці до закінчення 2021-го вже перевищила минулорічну.

Підпали автомобілів на Закарпатті вже десяток років стали поширеним способом неформального зведення рахунків. Масовість цих злочинів наштовхує на два висновки, пов’язані між собою. Перший – слабке розкриття підпалів вказує на непрофесійність правоохоронців, котрі неспроможні захистити навіть себе, не кажучи вже про інших громадян (підприємців, активістів, політиків чи простих людей). Кожен нерозкритий підпал машини мотивує паліїв на наступний, внаслідок чого в краян зростає почуття незахищеності.

І другий. Самі факти підпалів свідчать про те, що не працює ні правоохоронна, ні судова системи. Коли людина впевнена, що звернення в поліцію, прокуратуру, СБУ чи суд не дадуть жодного результату, вона захоче зробити самосуд. А найлегший спосіб – це спалити своєму кривднику, конкуренту чи недругу автомобіль. Такі злочини характерні для слаборозвинених країн, де правоохоронні органи й система правосуддя некомпетентні та корумповані.

Поки не будуть усунуті ці два фактори, машини палитимуть і далі. Причому не тільки на Закарпатті.

Ярослав ГАЛАС, НЗ
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар