На Берегівщині проходить «дерибан» культурних пам’ятників

жовтня 25 / 2021

Вчора відбулося засідання Берегівськоі районної ради.
👉🏻На порядку денному єдине питання - про передачу із власності районної ради у комунальну власність Вилоцької територіальної громади «Будинку Солі» (разом із земельною ділянкою (кадастровий номер 2121255300:03:003:0056) за адресою: смт Вилок, вул. Гагаріна, 1).
👆🏻Справа в тім, що під час територіальної реформи та передачі будівлі із власності Виноградівськоі районної ради у власність Берегівської, шляхом маніпуляцій та політичних домовленостей між головою Берегівськоі районної ради Карлом Резешом (партія КМКС) та депутата Вилоцької ТГ Віктора Альохіна (партія «Слуга народу») –‼️ «Будинок солі» планувалося продати на аукціоні третій особі. А вже потім – неурядовій благодійній організації (на кшалт фондів «Габора Бетлена» чи «Геніус»), які фінансуються урядом Угорщини.
📜Закарпатське селище Вилок розташоване на колишньому «соляному шляху» Верхнього Потисся – на сучасній автотрасі Берегове-Виноградово.
Сіль у середні віки мала стратегічне значення. Доставляли її до угорського Дебрецена з солотвинських копалень возами, а також на човнах і плотах. А на «соляному шляху» будували замки – для охорони.
Щороку біля “Соляного дому” проходять урочистості – угорці святкують річницю антифеодального повстання 1703-1711 років.
👉🏻Цікавим є такий факт, що Уряд Угорщини вже скупив історичні будівлі у словацькому місті Кошице, що спричинило скандал.
Зараз на Закарпатті, через руки своїх прислужників – голови Берегівської райради Карла Резеша та партії КМКС, а також деяких інших депутатів, Угорщина намагається скупити пам’ятки архітектури та історичні пам’ятки!
«Будинок солі» - тільки одна з таких будівель, яку через КМКС та «благодійні фонди», планують забрати у громади.
Вчора 21 жовтня, на сесії, після скандалів, депутати Берегівсько райради одноголосно проголосували за рішення передати «Будинок солі», разом із земельною ділянкою , у власність Вилоцької громади.
Тепер сесія ТГ має прийняти будівлю на свій баланс. Хоча є такі депутати, які знову ж таки пробують зірвати це рішення.
⚠️Ще одна будівля, яку хочуть відібрати обманним шляхом - Берегівський медколедж. Будинок 19 століття - пам'ятка архітектури.
Берегівська районна рада передала будівлю у комунальну власність Берегівської територіальної громади.
🏥Засновником медеколеджу виступає Закарпатська обласна рада, яка фактично втратила майно. А Берегівська міськрада може ним розпоряджатися на свій розсуд. І тут знову постає питання про вплив Угорщини…

Insider INFO
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар