Закарпатські митники спільно з співробітниками УСБУ перешкодили «контрабандній ртуті» до країн Євросоюзу

жовтня 20 / 2021

Таким чином, запобігли потенційним хімічним терактам зі смертельними наслідками.
Зловмисника, громадянина сусідньої держави, затримали на пішохідному пункті пропуску «Малі Селменці-Велькі Слеменці», що на українсько-словацькому кордоні.
Під час проходження митно-прикордонного контролю в іноземця, який вирушав з України до Словаччини, перевірили ручну поклажу. Там і було виявлено серед особистих речах приховані два скляні флакони з ртуттю, вагою 3 кг.
Правоохоронці з’ясували, що «кур’єром» небезпечного товару є громадянин однієї з європейських країн. За оперативною інформацією, він погодився на таку «послугу» за 5 тис євро. За кордоном очікував замовник, якому планувалося продати небезпечний «товар» за 200 тис євро.
Відтак, слідчі Служби безпеки України відкрили кримінальне провадження за ч.1 статті 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України, затриманому оголошено підозру.
Наразі тривають слідчі дії. Правоохоронці встановлюють джерела походження токсичної речовини, а також продавців і замовників «товару».
Тож, митники спільно з контррозвідкою УСБУ в Закарпатській області та прикордонниками упередили контрабандне переміщення металевої ртуті із Закарпаття до ЄС. До речі, за інформацією правоохоронців, ця високотоксична речовина може використовуватися для масових хімічних терактів.
Довідково: ртуть - високотоксична хімічна речовина найвищого класу небезпеки. Пари ртуті та майже всі її розчинні сполуки дуже отруйні та можуть спричинити серйозні отруєння або смертельні випадки. Небезпечна речовина може використовуватися для вчинення терористичних/екстремістських актів.

Категорія : Кримінал


Залишити Коментар