Прокуратура у Верховному Суді довела необхідність проведення публічних закупівель для прозорої діяльності держлісгоспів

жовтня 01 / 2021

За принципової позиції Офісу Генерального прокурора та Закарпатської обласної прокуратури Верховний Суд задоволив позов, що стосувався закупівлі товарів держлісгоспами за державні кошти та поставив крапку у спірному питанні щодо того, чи є такі лісогосподарські підприємства замовниками у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі».

Верховний Суд погодився із доводами, викладеними обласною прокуратурою у касаційній скарзі, та скасував рішення судів першої та апеляційної інстанцій і визнав недійсним договір купівлі-продажу паливно-мастильних матеріалів на 3,6 млн грн.

Позов, про який йдеться, прокуратура подала в інтересах держави в особі Західного офісу Держаудитслужби до одного з держлісгоспів краю та приватного підприємця. Мотивом для цього стало укладення вищевказаного договору між відповідачами без проведення публічних торгів, як це передбачено законодавством. Тобто йдеться про порушення вимог п. 9 ч. 1 ст. 1, абз. 2, 3 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про публічні закупівлі».

Прокурор наполягав, що держпідприємство зобов’язане здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти саме за результатами публічних торгів, адже воно засноване на державній власності та державна часта у його статутному капіталі становить 100%. Тому замовник повинен прозоро та відкрито показувати, яким чином він розпоряджається державними коштами.

Дотримання відповідними суб’єктами встановленої Законом процедури у подальшому забезпечить ефективне та прозоре здійснення закупівель і створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель. Таке прецедентне рішення суду є одним із кроків до запобігання проявам корупції у цій сфері.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар