Дрони з Закарпаття летять у Словаччину і "бомблять" цигарками прикордонні села

травня 03 / 2021
Дрони з Закарпаття летять у Словаччину і "бомблять" цигарками прикордонні села
Те, що з України через кордон на територію Словаччини, крім офіційних рейсів, регулярно курсують і літаки , і дрони знають навіть словацькі школяри. За допомогою дронів і легкомоторних літаків контрабандисти доставляють в Словаччину підакцизний товар (здебільшого цигарки, якщо йдеться про повітряний шлях - авт.) та навіть людей .

Ще років 5 тому, тодішній міністр МВС Словаччини казав, що треба озброїти поліцію яка несе службу на кордоні засобами протиповітряної оборони - така кількість "чорних повітряних рейсів" відбувається з України. Тоді всі посміялися цьому жарту, слова міністра з часом забулися, а "чорні лелеки" як летіли, так і летять зі Сходу. Про чергову знахідку повітряної контрабанди, днями повідомила Фінансова служба Словаччини (митники - авт.).

Митники з Фінансової служби Словаччини здійснювали рейд в прикордонній зоні на Сході Словаччини. Неподалік від словацького села Кална Розтока (Kalná Roztoka - словац.) був зафіксований дрон. Це словацьке селище знаходиться в 13 км від прикордонного КПП Убля/Малий Березний і навпростець, по повітрю - в 10 км від українського села Стричава. Дрон скинув "бомбу", розвернувся і полетів в бік України. На місце ймовірного падіння "бомби" висунулись митники. Їм пощастило знайти і "посилку зі Сходу", і словака, якому ця "бомба" прилетіла. "Бомбою" виявився чималий поліетиленовий мішок з цигарками (див.фото вище). За офіційним повідомленням Фінансової служби, в мішку було 12 600 цигарок (або 420 пачок - авт.). Така "бомба" може легко проломити дах будівлі - принаймні сільської.

Митники не пишуть про це, але судячі з кількості пачок, вага "бомби" сягала від 8,4 до 9,2 кг. - Google підказує, що 1 пачка важить 20-22 гр. Тобто, це не аби який аматорський дрон, а досить потужний летальний апарат, яким керувати може лише професіонал. Але повернемось на ту галявину, яку "розбомбили" цигарками контрабандисти. Шкода від контрабанди склала за митним звітом 1467,9 €. А далі хочу звернути увагу читачів на швидкість реакції словацьких владних органів. Вже відбулось (за скороченою процедурою) судове засідання і громадянин Словаччини, який "приймав" українську "цигаркову бомбу" отримав 6 місяців тюрьми умовно, з відстрочкою на 1 рік. Короче, напартизанив.

Той рейд був для словацьких митників успішним не лише по "цигаркам з неба". Вочевидь, вони діяли по наводці вже затриманого контрабандиста чи інших свідків, і далеченько від кордону (в 70 км) в місті Вранов над Топльоу (Vranov nad Topľou - словац.) під час обшуку в приватному будинку знайшли ще 79 560 контрафактних цигарок (2652 пачки - авт.), а також велику кількість текстилю різних світових марок. Також було вилучено 4 000 € готівкою. Шкода, за винятком вже вилучених 4 000 €, сягнула 3 110,6 €. Затримана у зв'язку з цим особа, направлена до в'язниці, оскільки вже мала до цього декілька умовних строків за контрабанду. На останок залишається додати, що за повідомленнями європейських ЗМІ, які посилаються на структури ЄС, Україна разом з Росією, Молдовою та Білорусією залишаються основними країнами, з території яких в Європу просуваються контрафактні цигарки і алкоголь.

Нещодавно повідомлялось про українських водіїв-далекобійників, яких затримали в Німеччині - у одного було 18 000 контрафактних цигарок, у іншого - 1 600 000 цигарок.
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар