Двохмільйонна афера: закарпатські митники виявили фальшиві документи на імпортний товар

жовтня 27 / 2020
Закарпатські митники виявили фальшиві документи на імпортний товар, ціна якого була занижена на 1 950 035,75 грн.

Водій мукачівської фірми заїхав на митний пост «Тиса» Закарпатської митниці на вантажному автомобілі марки «DAF» з напівпричепом марки «KRONE» ще два тижні тому. До митного контролю подав товаросупровідні документи, згідно яких через митний кордон України переміщувався товар – «промислове обладнання-теплообмінники в частково розібраному стані» загальною вартістю 391405,00 Євро, що згідно курсу НБУ складало 13 млн грн.

Відправником товару та продавцем товару зазначалося іноземне підприємство, а одержувачем та покупцем – українське підприємство в м.Одеса.

– Під час проведення митного контролю в папці водія вантажівки серед інших документів були виявлені експортні декларації митних органів Італії, згідно яких товар експортований з території Євросоюзу за ціною 450 000,00 Євро, що згідно курсу НБУ складало майже 15 млн грн, – зазначає заступник начальника управління забезпечення протидії митним правопорушенням Закарпатської митниці Держмитслужби Вікторія Гелле, і додає: – Транспортний засіб прибув без митних забезпечень.

Це і стало підставою для направлення запитів митниці до інших державних органів іноземних держав для встановлення автентичності документів.

У результаті вжитих заходів та детального аналізу отриманих документів, митники встановили, що зазначений товар, експортований з території Євросоюзу, на 1 950 035,75 грн більше за ціною, вказаною в інвойсі, поданому до митного контролю на митному посту «Тиса» Закарпатської митниці Держмитслужби.

Відтак митниці були свідомо подані документи, що містять неправдиві дані, зокрема, що стосується вартості товарів, а також їх відправника.

Встановлено, що менеджер проекту данського підприємства вчинила дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, подання митному органу, як підставу для переміщення товарів, документів, що містять неправдиві відомості щодо відправника та вартості товару. Відносно неї складено протокол за ____статтею Митного кодексу України

Пресслужба Закарпатської митниці Держмитслужби
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар