Під час перевірки у тюрмі в Ужгороді виявили жахливі порушення

вересня 16 / 2020
Під час перевірки у тюрмі в Ужгороді виявили жахливі порушення

Закарпатська обласна прокуратура перевірила стан дотримання посадовими особами ДУ «Закарпатська установа виконання покарань (№ 9)» законодавства при триманні ув’язнених і засуджених осіб, а також законодавства, яке регламентує порядок використання працівниками установи зброї та спецзасобів. У результаті виявлено низку порушень і висунуто вимогу щодо їх усунення в місячний строк.

Перевірку було ініційовано в кінці липня поточного року за фактом оприлюднення в мережі інтернет світлин, на яких ув’язнені зображені із забороненими в установі речами: мобільними телефонами та алкогольними напоями. Здійснювали її прокурори спільно з представниками Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань.

Перевірка засвідчила, що працівники УВП допускали порушення вимог кримінально-виконавчого та іншого законодавства, зокрема в частині забезпечення режимних вимог.

Виявлено, що адміністрація установи не виконувала положення ст. ст. 7, 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення» в частині організації постійного нагляду за взятими під варту особами та їхнього роздільного тримання. Прокурорами зафіксовано випадки затуляння ув’язненими оглядових вічок своїм одягом, що перешкоджало працівникам УВП здійснювати візуальний контроль за їхньою поведінкою. Крім цього, зафіксовано непоодинокі випадки тримання в’язнів, які вперше притягуються до кримінальної відповідальності, в одній камері з раніше судимими.



Закарпатська обласна прокуратура вказала на необхідність встановити шляхи надходження на режимну територію Закарпатської УВП № 9 заборонених предметів та викрити працівників, причетних до цього.

Працівниками прокуратури також виявлено факт видачі керівництвом УВП незаконного наказу, яким створено кваліфікаційну комісію, уповноважену допускати новопризначених працівників установи без професійної підготовки до роботи, пов’язаної з використанням вогнепальної зброї.

З огляду на виявлені факти порушень, прокуратурою внесено дві вказівки: щодо їх усунення і недопущення в майбутньому, та скасування незаконного наказу й притягнення винуватих посадових осіб до юридичної відповідальності, повідомляє пресслужба Закарпатської обласної прокуратури.
Категорія : Кримінал


Залишити Коментар