Депутат з групи «За майбутнє» Віктор Балога встановив новий контрабандний рекорд

квітня 05 / 2021

На Закарпатті всі з дитинства знають, хто є найбагатшою людиною, яка заробляє за рахунок географічного розташування області - прикордонного ґешефту.

Про те, що першопрохідцем та авангардистом багатомільйонної контрабанди є народний депутат Віктор Балога хіба що не навчають у школі.

Розквіт контрабандної діяльності мукачівського клану по-справжньому відбувся за часів президентства Ющенка, коли Балога очолював Секретаріат Президента (нині - Офіс Президента).

Тоді закарпатський «князь» зумів взяти під контроль усі закарпатські митниці (їх тоді було декілька) та на міждержавному рівні вирішити питання з суміжними сторонами - угорською, румунською та словацькою, які сприяли контрабанді цигарок в країни ЄС та товарів народного вжитку з Європи до України, оминаючи митний контроль та сплату податків.

Вся бізнес-імперія Віктора Балоги була побудована на мережі фірм «Барва» і афілійованих з нею структур.

Проте вплив політика, який встиг зібрати довкола себе пул впливових правоохоронців, зберігся і після уходу з високої посади. Мінялися президенти, уряди та склад ВРУ. Незмінною залишалася тільки налагоджена робота контрабандного клану Віктора Балоги.

У 2019 році з приходом президента Зеленського та зміною керівництва СБУ позиції Балоги тимчасово захиталися.

Наприкінці серпня 2019 року на Закарпатті виявили найбільшу в історії України партію цигарок на 70 млн грн. Відповідну спецоперацію провели оперативники ДБР та СБУ в місті Мукачеві протягом 27-28 червня того року.

Складське приміщення, де вилучили товар, виявилося власністю ПРАТ "МУКАЧІВСЬКА АВТОБАЗА", яке належить Віктору Балозі та знаходиться за адресою м. Мукачево, вулиця Пряшівська, 5А.



Тютюнові вироби розповсюджувалися на "чорному" ринку України, а також переправлялися контрабандою до країн ЄС.

На автостоянці Балоги знаходилися фури, в яких також перебували сигарети.

Загалом правоохоронці виявили цигарки на суму 70 млн грн, а також тринадцять вантажних автомобілів, які переміщували підакцизну продукцію.

Підтвердженням тому, хто на Закарпатті отримав найбільший зиск з контрабанди, є 70 тисяч квадратних метрів торгових приміщень, сотні гектарів земель в заповідних зонах та цегляний завод, куди інвестовано 50 млн доларів, що належать Віктору Балозі.

Щоб зберегти власні активи, народний депутат навіть «штучно» розлучився зі своєю дружиною.

Відчувши в 2019 році тиск правоохоронців, а потім знову ставши нардепом, Балога вирішив вступити в депутатську групу «За майбутнє» й надалі займатися контрабандою.

Свіжим кричущим випадком стала ситуація на угорському кордоні на початку березня цього року, коли Угорська митниця затримала рекордну контрабанду цигарок, що перевозили фірми афільйовані з кланом Балог.

За офіційними даними в першій половині березня на території Угорщини було затримано одну фуру з мільйоном пачок контрабандних цигарок.

Так, опівночі із 5 на 6 березня словенська фура, керована українським водієм, під виглядом паливних брикетів перемістила з України рекордну контрабанду - майже 2000 ящиків сигарет, які були виявилені угорськими митниками та поліцією. Орієнтовна вартість товару $600 000 в Україні і $1,200 000 вже на угорській стороні.



Як виявилося пізніше, насправді затриманих вантажівок було чотири, і всіх їх на українському кордоні “не помітили” українські правоохоронці.

Питання з місцевими правоохоронцями вирішував особисто Віктор Балога, а з угорською митницею домовлявся його молодший брат Павло Балога.

Проте, на угорському боці операція з незаконного переміщення цигарок зазнала фіаско через втручання спецслужб з Будапешту.

Клан Балог розраховував продати товар з чотирьох фур за 134 мільйона гривень, де половина коштів - чистий прибуток.
Як виявилося пізніше - була ще п’ята машина, яку вже встигли оформити на українському боці, але яка ще не заїхала на територію Угорщини, розвернулася і без будь-якого оформлення попрямувала в бік Ужгорода.

Павлові Балозі вдалося домовитися з угорцями, що їх митниця офіційно повідомить про затримання тільки однієї з чотирьох затриманих вантажівок.

У 2020 році Віктор Балога став бенефіціаром закарпатської організації партії «За майбутнє», яка склала опозицію партії влади «Слуга народу» та всіляко намагалася «збити» їх кандидата на крісло очільника обласної ради.

За контрабандні гроші Балога профінансував кампанію своєї партії «Команда Андрія Балоги» та дав великі гроші на скупівлю голосів для «За майбутнє», які, згідно з соцопитуваннями, ніде не долали виборчий бар’єр, але завдяки купівлі голосів увійшли в усі районні ради та отримали 6 мандатів в крайовому парламенті.

Сприяння контрабанді клану Балог вже стало справжньою загрозою як економічній безпеці, так і партії "Слуга народу", адже за такі багатомільйонні контрабандні кошти закарпатський "князь" знову планує вирішувати, кому на Срібній Землі здобути найвищий результат на наступних президентських та парламентських виборах.
Категорія : Важливе


Залишити Коментар